Burn out coaching

Ineens is het klaar

Ineens sta je daar. Of zit je of lig je.. Je wilt nog wel verder gaan, maar je lijf en hoofd werken niet meer mee. Het is klaar. Je bent lichamelijk, mentaal en emotioneel uitgeput. Denken, doen, voelen, het gaat niet meer. Je bent burn out. Maar wat nu? Gewoon even rust nemen helpt niet genoeg. Na de rust weer verder gaan op de oude voet? Dat brengt je alleen maar bij de volgende burn out. Er moet echt iets veranderen: jij! Jij bent namelijk de enige die hier iets in kan veranderen zodat je na je herstel niet afstevent op de volgende burn out , maar je echt gaat leven in plaats van overleven.

Behandeling

Een burn out verloopt in fases. Dit geldt ook voor het herstel. Eerst moet er gewerkt worden aan lichamelijk herstel. Als al die potjes zo leeg zijn, is het zaak om eerst weer wat te gaan vullen. Pas dan kun je verder gaan werken aan emotioneel herstel. Een burn out krijg je niet zomaar. Je bent dan al lange tijd gewend om je eigen grenzen te negeren en te doen wat (je denkt dat) anderen van je verwachten. Voldoen aan de ander zijn verwachting is waar jouw grens lange tijd heeft gelegen. Op deze manier leef je niet je eigen leven, maar word je geleefd. Een burn out geeft jou de kans om dit te gaan veranderen en om echt je eigen leven te gaan leven. Een burn out is een kans, maar zo voelt het absoluut nog niet als je er midden in zit. Toch kan het dat wel zijn. Als je het emotionele werk verricht om de oorzaak van je grenzen niet voelen aan te pakken, kan je leven daadwerkelijk veranderen. Nadat je het emotionele werk hebt verricht, is het tijd om je gedrag te gaan veranderen en hiermee te gaan experimenteren en oefenen. Want als je doet wat je deed, krijg je wat je kreeg. Zo simpel is het. Je kunt wel anders denken, maar als je niet anders gaat doen, verandert er niets. Je verandert je gedrag echter van binnenuit omdat je je eigenwaarde hebt gevonden en je je grenzen van daaruit voelt. Op deze manier komt er ruimte om echt vanuit jouw waarden en jouw hart te gaan leven.

Waarschuwingssignalen en symptomen

De waarschuwingssignalen en symptomen zijn voor veel mensen grotendeels hetzelfde en toch komt het voor veel mensen als een donderslag bij heldere hemel wanneer de burn-out erin lijkt te knallen. Over de signalen en de symptomen kun je lezen in ‘Van burn-out naar bruisen van energie’. Mensen zien echter vaak pas achteraf de lange voorgeschiedenis van waarschuwingssignalen die ze hebben gekregen.

Ervaringsdeskundige

In 2018 mocht ik mijn theoretische kennis en werkervaring op het gebied van burn-out aanvullen met persoonlijke ervaring. Op 23 januari 2018 werd bij mij de “pauzeknop” ingedrukt door mijn lichaam en geest. Ik deel mijn ervaring in het blog ‘Burn out? Echt niet! Of toch wel?’ 

Niet meer weg rennen

Het daadwerkelijk hebben van een burn-out was geweldig voor mijn research op dit gebied. Al was dat niet bepaald de manier waarop ik ernaar keek op het moment zelf.. Ik had wel al vrij snel in mijn burn-out het gevoel dat ik anderen hiermee wilde gaan helpen. Ik wilde mijn ervaring positief kunnen gebruiken. Dit heeft te maken met mijn strategie om te kunnen dealen met lastige situaties. Ik probeer ze altijd om te buigen naar een positieve ervaring. Zo ging ik na mijn derde miskraam een managementopleiding doen en kreeg ik een managementbaan. Na de diagnose reuma ging ik eindelijk het HBO doen waar ik altijd van had gedroomd. Ik probeerde op deze manier moeilijke momenten om te buigen naar iets positiefs. Hierdoor leek ik heel sterk, maar stiekem was ik gewoon een kei in weglopen van mijn pijn.. Ik nam namelijk niet de tijd om de moeilijke momenten te verwerken omdat ik gelijk in “oplossingsmodus” schoot. Een les die ik tijdens mijn burn-out heb geleerd, want toen kreeg ik al die dingen waar ik voor weggerend was terug op mijn bordje. Je moet toch echt eerst de situatie accepteren voordat je verder kunt en juist dat stukje sloeg ik dus vaak over. Dit is waar veel mensen met een burn out lange tijd over doen: het accepteren van hun burn out zijn. Ik loste zelf altijd alles op door snel iets anders te gaan doen. En laat dat nou precies datgene zijn wat tijdens een burn-out niet kan. Je hebt er simpelweg de energie niet voor. Zo werd ik gedwongen om wel aan de slag te gaan met mezelf in plaats van naar het volgende door te rennen. Dat rennen is iets wat alle mensen met een burn out met elkaar delen. Hard werken, doorgaan, een tandje bijzetten en dan komt het allemaal wel goed. Dat is de mentaliteit die ze delen; niet lullen maar poetsen.

Op zoek naar jezelf

Tijdens mijn burn-out moest ik aan de slag met mezelf. Wie was ik nu eigenlijk? Wie was ik als mijn identiteit niet meer bestond uit wat ik allemaal deed of wat ik kon? Ik had geen idee. Waarom het zo belangrijk is om je eigen identiteit te vinden, jouw eigen authentieke zelf? Daarover schrijf ik in het blog ‘Anders, raar, vreemd? Nee, ik ben gewoon ik’. Een burn-out is vaak de reden dat mensen echt op zoek gaan naar wie ze nu zelf zijn en vooral wat ze nu zelf willen in en met dit leven. Als je grenzen wilt kunnen voelen en aangeven is het namelijk van levensbelang om in contact te komen met jezelf. Anders kun je namelijk nooit een grens voelen, laat staan een grens aangeven. Hierover kun je meer lezen in ‘Grenzen aangeven? Welke grens? Ik voel er geen!’ Dit is ook gelijk de reden waarom enkel een assertiviteitscursus geen zoden aan de dijk zet bij een burn out. Het is als een pleister plakken op een inwendige bloeding. Je moet van binnenuit op zoek naar waarom je geen grenzen voelt, laat staan aangeeft. Je moet op zoek naar je eigenwaarde. Als je die gevonden hebt, zul je merken dat je de grenzen direct voelt en niet meer anders kan dan ze gaan aangeven. Is dat makkelijk? Nee, zeker niet. Maar het wordt wel steeds makkelijker.

De resetknop

Te veel mensen blijven wachten tot het anders voelt om anders te gaan doen, maar zo werkt het niet. Je zult anders moeten gaan doen om echt veranderingen in je leven aan te brengen. Het is altijd een combinatie van emotioneel werk eerst en dan door naar de combinatie met gedragsveranderingen inzetten. Hoe ik dit zelf gedaan heb, beschrijf ik in het blog ‘Volg je hart’. Voor mij was dit een verandering die zorgde voor een compleet nieuwe beleving van het leven. Ik besefte dat het niet de pauze-knop was die werd ingedrukt, maar de reset-knop. Een verandering die ik iedereen gun. Niet meer leven en geven ten koste van jezelf, maar leven en geven met respect voor jezelf en de ander.

Wil jij dit ook?

Wil jij ook de resetknop in gaan drukken? Voel jij dat een burn out niet op te lossen is met beter voor jezelf opkomen en beter time-management? Voel jij dat het nu tijd is om echt voor jezelf te kiezen? Durf jij het aan om echt de diepte van jezelf in te duiken en emotioneel werk te verrichten om jezelf te leren kennen, waarderen en voluit omarmen? Dan ga ik dit proces graag met je aan!

Ik kwam bij Praktijk Sas om van mijn hoofdpijn af te komen, dit ging toch anders dan dat ik december dacht. in Januari kwam ik thuis te zitten met een Burn-out, dit veranderde heel mijn leven, Saskia heeft mij echt heel goed geholpen, eerst door rust te krijgen, dan door te verwerken wat weggeduwd was, en dat was achteraf gezien veel. gelukkig hebben we mijn leven nu zo ingericht dat ik mijn werk weer kan doen, plezier kan hebben in de dingen die belangrijk zijn, en energie over heb voor mijn gezin.

Saskia weet door haar ervaring je handvaten te geven waarmee je echt aan de slag kan.

Mocht je een coach zoeken met ervaring, zou ik zeker bij Saskia op gesprek gaan.

Benny