Burn-out preventie/behandeling

 

Burn-out/Bore-out

Voel jij je vol vuur in het leven staan, of voel jij je juist vaak uitgeblust? Is er hooguit nog een klein waakvlammetje dat flauw wakkert in jou? Voel je je vooral moe, futloos en gespannen? Of verveel je je juist te pletter in je baan of studie, en maakt dat je vlammetje minimaal?

Keep it Burning

Dan is het Keep it Burning Programma precies datgene waar jij naar op zoek bent. Dit is  hét programma dat je helpt om het vlammetje in jou of je team weer tot een groot vuur te laten oplaaien. Want dat is wat we allemaal willen, toch? Vol vuur en passie in het leven staan en genieten van alles wat het leven ons te bieden heeft, in plaats van je van de ene minuut naar de andere te slepen of juist buiten adem te rennen van je ene agendapunt of to do lijstje naar het volgende.

Ervaringsdeskundige

In 2018 mocht ik mijn theoretische kennis en werkervaring over burn-out aanvullen met persoonlijke ervaring. Op 23 januari 2018 werd bij mij de “pauzeknop” ingedrukt door mijn lichaam en geest. Ik schrijf hierover in het blog ‘Burn out? Echt niet! Of toch wel?’ 

Het daadwerkelijk hebben van een burn-out was geweldig voor mijn research op dit gebied. Al was dat niet de manier waarop ik ernaar keek op het moment zelf. Ik had vrij snel in mijn burn-out al het gevoel dat ik anderen hiermee wilde gaan helpen. Ik wilde mijn ervaring positief kunnen gebruiken. Dit heeft te maken met mijn strategie om te kunnen dealen met lastige situaties. Ik probeer ze altijd om te buigen naar een positieve ervaring. Zo ging ik na mijn derde miskraam een managementopleiding doen en kreeg ik een managementbaan. Na de diagnose reuma ging ik eindelijk het HBO doen waar ik altijd van had gedroomd. Ik probeerde op deze manier moeilijke momenten om te buigen naar iets positiefs. Ik nam alleen niet de tijd om de moeilijke momenten te verwerken omdat ik gelijk in “oplossingsmodus” schoot. Een les die ik tijdens mijn burn-out heb geleerd. Je moet eerst de situatie accepteren voordat je verder kunt en juist dat stukje sloeg ik dus vaak over. Ik loste het wel even op. En dat is nou net datgene wat tijdens een burn-out niet kan. Je hebt er simpelweg de energie niet voor. Zo werd ik gedwongen om wel aan de slag te gaan met mezelf in plaats van naar het volgende door te rennen.

De waarschuwingssignalen zijn voor veel mensen hetzelfde en toch komt het voor veel mensen als een donderslag bij heldere hemel wanneer de burn-out erin lijkt te knallen. Over de signalen en de symptomen schreef ik het blog ‘Van burn-out naar bruisen van energie’.

Tijdens mijn burn-out moest ik aan de slag met mezelf. Wie was ik nu eigenlijk? Wie was ik als ik niet meer was wat ik deed of wat ik kon? Ik had geen idee. Waarom dit zo belangrijk is, je authentieke zelf? Daarover schrijf ik in het blog ‘Anders, raar, vreemd? Nee, ik ben gewoon ik’. Een burn-out is vaak de reden dat mensen echt op zoek gaan naar wie ze nu zelf zijn. Als je grenzen wilt kunnen voelen en aangeven is het namelijk van levensbelang om in contact te komen met jezelf. Anders kun je namelijk nooit een grens voelen, laat staan een grens aangeven.

Op het moment dat je weet wie je bent, kun je veranderingen gaan aanbrengen. Dan is leren leven vanuit je hart daadwerkelijk een optie. Zonder te weten wie je bent, kun je niet gaan leven vanuit je hart. Hoe ik dit gedaan heb, beschrijf ik in het blog ‘Volg je hart’. Voor mij was dit een verandering die zorgde voor een compleet nieuwe beleving van het leven. Ik besefte dat het niet de pauze-knop was die werd ingedrukt, maar de reset-knop. Een verandering die ik iedereen gun. Niet meer leven en geven ten koste van jezelf, maar leven en geven met respect voor jezelf en je eigen behoeftes.

Voor wie?

Het Keep it Burning programma omvat onder meer coaching en/of training, zowel individueel als voor teams. De grootste denkfout die gemaakt wordt is dat burn-outs gebeuren bij mensen die zwak zijn. Daarom denken al die bikkels dat hen het niet zal overkomen. Maar het zijn juist die bikkels, die altijd alles wel even zullen regelen en oplossen voor iedereen, die uiteindelijk omvallen. Je moet namelijk keihard kunnen zijn voor jezelf om over je grenzen heen te gaan. Zo ver dat je lichaam en geest uiteindelijk voor jou de rem intrappen, omdat je het zelf nooit zult doen. Je lichaam en geest dwingen je met een burn-out tot stilstand, waar voorheen blijven rennen je overlevingsstrategie is geweest.

Het programma is bedoeld om te helpen burn-out en bore-out te voorkomen door op zoek te gaan naar de vlamversnellers die passen bij jou of bij je team, je bewust te worden van je vlamvertragers en handvatten te leren om jezelf en elkaar te helpen burn-out te voorkomen. De doelgroep hierbij bestaat onder andere uit sensitieve personen in een baan waarbij hun sensitiviteit wordt ingezet of belast, zoals:

 • professionals uit het onderwijs
 • professionals uit zorg en welzijn zoals jeugdzorg, gehandicaptenzorg, ouderenzorg, kinderopvang en psychiatrie
 • dienstverlenende sector

Daarnaast kan iedereen (meer of minder sensitief) die zich herkent in de beschrijving van de signalen baat hebben bij dit programma. In een gratis oriënterend gesprek kun je komen ontdekken of dit programma iets voor jou kan betekenen. Dit gesprek is vrijblijvend en verplicht je tot niets.

De lessen uit een burn-out

Een burn-out komt vaak niet voor niets. Hoe vaak hoor je niet dat mensen door hun burn-out eindelijk hun ideale leven zijn gaan leven? Ze zijn gaan leven vanuit hun hart; vanuit hun sensitieve, authentieke,sterke zelf. Het is een wake-up call, een cue to action. De Keep it Burning training heeft als missie om burn-out te voorkomen maar je de lessen die horen bij een burn-out wel aan te leren en bewustzijn te creëren.

Kernwoorden training

Kernwoorden tijdens deze coaching en training zijn:

 • Gevoeligheid als kracht in plaats van last
 • Authenticiteit: wie ben ik? Of wie zijn wij als team?
 • Grenzen: hoe voel ik die? Hoe geef ik ze aan?
 • Waarden: wat vind ik echt belangrijk in het leven? Leef ik naar die waarden?
 • Mindset: hoe sta ik in het leven? Hoe is mijn hoofd geprogrammeerd? Mind full of mindful? Leef ik in het nu of ben ik vooral bezig met wat geweest is en wat nog moet komen?
 • Je toolbox vullen met manieren die bij jou passen om tot een ideale combi van inspanning en ontspanning te komen
 • Communicatie (vaak wordt burn-out mede veroorzaakt door relationele problematiek. Hoe communiceer je wat je voelt, denkt of wilt? Hoe uit je jezelf met respect voor jezelf en de ander?)
 • Ikigai: weet ik wat mijn levensdoel is? Voel ik dat mijn leven zinvol is? Waar word ik blij van? Wat zijn mijn talenten? Wat voeg ik toe?

In vuur en vlam

Gun jezelf of je team een prachtige grote vlam in jezelf en kom weer vol vuur in het leven te staan! Keep it Burning!

Keep it Burning is als individueel programma te volgen, zowel voor burn-out preventie als voor burn out behandeling. We gaan dan samen de diepte in om jou te helpen weer in contact met jezelf te komen en vanuit je hart te gaan leven.

Keep it Burning is ook als training te boeken voor een team. Het kan ingezet worden als teamtraining of studiedag bijvoorbeeld in het onderwijs of in de gezondheidszorg. Even niet leren hoe je anderen beter kunt helpen, maar leren hoe je voor jezelf en elkaar kunt zorgen.

Voor bedrijven kan een programma op maat gemaakt worden. Ik kan hiervoor worden ingehuurd als burn-out coach on the job. Voor meer informatie kun je op onderstaande knop klikken.