Stress, stress en nog eens stress.

Er is een steeds groter wordende groep jongeren die gebukt gaan onder mentale klachten. Zij ervaren enorm veel stress in hun dagelijkse leven en dit uit onder meer zich in somber voelen, woedeproblemen, eenzaam voelen en angstklachten.
Alleen of eenzaam.
De enige anderen die weten hoe het is om in deze tijd op te groeien zijn je leeftijdgenoten. Die Boomers en Gen-X en zelfs de Millenials weten niet hoe het is om in dit digitale tijdperk van jongs af aan op te groeien. Maar contact met je leeftijdgenoten is lastiger dan ooit, lijkt het. Veel jongeren geven aan zich eenzaam te voelen.
School als stressfactor.
Dat overprikkelde puberbrein wat al enorm hard aan het werk is om zichzelf te vormen, moet ook nog dealen met school. Leren voor toetsen, maken van toetsen en alles weer vergeten. Zweten, weten, vergeten. (Johannes Visser) Volslagen idioot en nutteloos volgens velen omdat al die informatie met één druk op de knop op je telefoon te vinden is.
Schooluitval.

Maar liefst gemiddeld 102 toetsen per jaar kwam uit onderzoek naar voren.. En waar het ene kind dit aanvaardt en het doet omdat het moet, zullen andere kinderen dit gewoon echt niet kunnen. Kinderen met een anders werkend brein zoals bij hoogsensitiviteit, begaafdheid en ADHD kunnen hier bijvoorbeeld veel moeite mee hebben. De druk om te presteren die ervaren wordt kan leiden tot stressklachten. Te veel stress kan op deze manier leiden tot schooluitval. Het lukt gewoon niet meer.
Stress reguleren.
Wat geeft stress? Misschien zijn je ouders wel gescheiden en geeft dat gedoe. Misschien word je gepest? Misschien voel je je gewoon anders en hoor je er niet bij? Misschien heb jij moeite met leren? Misschien heb je moeite met autoriteit en dingen doen omdat ze moeten, maar waar je het nut niet van ziet. Al dit soort dingen kunnen leiden tot stress.
Groepstraject voor jongeren.
Om jongeren te ondersteunen bij het leren hun stress te reguleren, bieden wij een groepstraject aan. Dit doen we in een groep omdat zoals we al eerder schreven alleen de andere jongeren echt snappen hoe het voelt om nu jongere te zijn. Want er zijn heel veel jongeren die worstelen met klachten, maar heel veel van die jongeren doen dat alleen en op hun eigen eilandje.
Samen aan jezelf werken.
Samen gaan jullie verkennen wat jullie stress geeft en hoe jullie nu op stress reageren. We gaan kijken welke strategieën jullie toepassen om met die stress om te gaan en of deze misschien minder effectief zijn voor jullie. Je maakt kennis met andere strategieën die misschien meer werkend zouden kunnen zijn en gaat hier actief mee aan de slag. Je krijgt in het traject tools van de begeleiders aangereikt, maar het leren en vormgeven van jouw eigen strategie doe je zelf. En natuurlijk met de andere jongeren.
Dit alles met een gezonde dosis humor. Een gevoel van veiligheid in de groep staat voorop. Iedereen moet zichzelf kunnen en mogen zijn. Wij schrikken niet van een scheldwoord of een harde grap. We denken dat dit zelfs bij kan dragen aan het uiten van emoties op een gezonde manier. 😉
Praktische informatie
Denk je dat dit groepstraject iets voor jou of je kind kan zijn, dan kan je (of je ouders) contact opnemen met ons of met de jeugdprofessional van je school of Centrum Jeugd en Gezin. Het traject is bedoeld voor jongeren in de middelbare schoolleeftijd. Dit kan gaan om jongeren die (bijna) zijn uitgevallen op school of jongeren die nog wel naar school gaan, maar vastlopen door mentale klachten. Het traject kan ook als onderdeel worden ingezet van een systemisch traject.