Training mindful groeimindset

Kernwoorden:

  • Vaste en groeimindset
  • Carol Dweck
  • Mindfulness
  • Hoogsensitiviteit/(hoog)begaafdheid en mindset
  • UIL-methode

Vaste mindset of groeimindset?

Ken je dat? Het kind dat fluitend nieuwe uitdagingen aangaat. Hierbij graag de nog moeilijkere variant opzoekend omdat hij zichzelf extra wil uitdagen.Een soort Pippi Langkous die roept: “Dat heb ik nog nooit gedaan, dus dat kan ik wel.” Dan heeft het kind een groeimindset. Bij veel kinderen is dit echter niet het geval en hoor je vaker: “Ik kan dat gewoon niet, daar ben ik nu eenmaal slecht in.” Bij deze kinderen zal er eerder sprake zijn van een vaste mindset. Deze kinderen gaan uitdaging juist uit de weg.

Vast, groei en mindful

Er wordt momenteel veel gesproken over mindset. Een vaste mindset, een groeimindset, een mindful mindset; het zijn termen die je op dit moment vaker voorbij ziet en hoort komen. Maar wat wordt hier nu eigenlijk echt mee bedoeld? En nog belangrijker: wat kun je ermee?
Kinderen of volwassenen met een vaste mindset gaan uitdagingen uit de weg wanneer ze er niet van overtuigd zijn dat ze het kunnen. En laat ontwikkeling nu net beginnen op dat punt buiten je comfort zone! Om tot ontwikkeling te kunnen komen is het dan ook belangrijk om een groeimindset te hebben. Maar wat nu als die vaste mindset er al is? Of als je geen idee hebt hoe je mindset is?

UIL-mindset methode

Daar hebben we de UIL-methode voor ontwikkeld. Bij de UIL-methode wordt er niet gewerkt met het aanleren van een bepaalde mindset, maar leren we kinderen, jongeren en volwassenen zich bewust te worden hoe ze kijken naar hun probleemsituaties en leren we ze dan hoe ze zelf anders naar deze situatie kunnen kijken om te kunnen komen tot andere gevoelens en gedrag. Dit zet de weg open naar een authentieke ontwikkeling van die groeimindset.

Luilioe met zijn brillen

Begaafdheid en sensitiviteit

Door de kennis over begaafdheid en (hoog)sensitiviteit te combineren met de kennis over mindset is de UIL-methode ontwikkeld. De methode sluit aan bij de behoefte van deze personen om hun creatieve denken in te zetten en zelf tot oplossingen te komen. (autonomie) Afgelopen jaren zijn er al veel kinderen, jongeren, ouders en volwassenen aan de slag gegaan met deze bijzondere techniek.

Update UIL-methode

In 2018 hebben we de methode een update gegeven. De gele bril is nu de ‘mindful-bril’ geworden. We hebben de kennis over de cognitieve gedragstherapie gekoppeld aan mindfulness. Er is wetenschappelijk vastgesteld dat mindfulness positieve effecten geeft bij stress en spanningsklachten. Mindfulness sluit daarnaast goed aan bij de intense bewustheid van sensitieve en begaafde personen.

Mindfulness

De kern van mindfulness is aandacht; aandacht in en voor het hier en nu. Vaak zijn onze hoofden vol met allerlei zaken die niet op dat moment spelen. Zo zal iedereen herkennen dat je wel eens een stuk met de auto gereden hebt en dit volledig op de automatische piloot hebt gedaan. De automatische piloot is het tegenovergestelde van mindful zijn. Je bent dan juist mind full: een hoofd vol met gedachten. Aan deze gedachten zijn vaak ook oordelen gekoppeld en zo kunnen gedachten je ineens een vervelend gevoel geven over iets dat op dat moment zelf helemaal niet aan de orde is. Door juist met aandacht in het moment te leven en met een vriendelijke, niet-oordelende houding te kijken, kan er een andere beleving van het moment ontstaan.

UIL-mindset

De UIL-methode combineert de cognitieve gedragstherapie met mindfulness en op deze manier wordt een praktisch handvat aangereikt om op een andere manier met moeilijke of lastige situaties om te leren gaan.

Prijs

Open inschrijving:

Prijs: 350 euro excl. BTW

Eerstvolgende datum:

22 januari 2019

Omdat het vaak lastig is om leerkrachten vrij te plannen, is ervoor gekozen om deze training ook als studiedag aan de bieden. Natuurlijk kan deze training ook gegeven worden aan een team professionals werkzaam in het jeugddomein. De training kan desgevraagd aangepast worden aan jullie leerbehoefte. De training kan zowel op de locatie van Praktijk SAS plaatsvinden als op jullie locatie.