Burnout-preventie training Keep it Burning

We burn so bright, we burn out

Pink

Keep it Burning training

Deze training is gericht op professionals in onderwijs, kinderopvang en gezondheidszorg. In deze training ga je aan de slag met het waarom van de burn out klachten. Je krijgt inzicht in het waarom je lastig of geen grenzen kunt voelen, laat staan dat je ze kunt aangeven. Je krijgt handvatten aangereikt om beter voor jezelf te kunnen gaan zorgen en voor elkaar als team. Doel van de training is leren hoe je jouw vlammetje brandend kunt houden.

Teamtraining

Deze training is bedoeld als teamtraining. Je gaat met je gehele team de diepte in om als persoon en als team sterker te komen staan. De training is coachend van karakter. Het is een investering in het team. Dit kan zijn in een ééndaagse training. Of wanneer er een grotere behoefte ligt kan dit in een meerdaagse training waarin het team gecoacht zal worden. Je leert praktische handvatten uit onder meer de positieve psychologie, ACT, positieve desintegratie theorie en Mindfulness Based Cognitive Therapy om jezelf en elkaar te ondersteunen bij het brandend houden van jullie innerlijke vlam!

Je werkt in deze training nu eens niet aan het beter leren begeleiden van je leerlingen of cliënten, maar je gaat werken aan het beter leren zorgen voor jezelf en je teamleden. Want net zoals dit voor ouders geldt, geldt het ook voor zorg- of onderwijsprofessionals: “om voor een ander te zorgen, moet je eerst goed voor jezelf zorgen.”

Gedoofd vlammetje

Een steeds grotere groep mannen en vrouwen kampt met burn out klachten. Er wordt gesproken over ca. 17% van de werkende bevolking die burn outklachten ervaart. In het onderwijs wordt zelfs 23% genoemd. Bij mensen die bekend zijn met hooggevoeligheid loopt dit percentage zelfs op naar een kans van 50% op burn out klachten. Al met al is er een groot aantal mensen waarvan het vlammetje steeds verder uitdooft.

Te veel werk is niet het probleem

In mijn jaren als coach heb ik meerdere cliënten met burn out mogen begeleiden. Mijn eigen ervaring met burn out raken en zijn vormde mijn mening dat te veel werk niet het probleem is. In mijn ervaring als coach heb ik die mening keer op keer onderbouwd zien worden. Het zit niet in de hoeveelheid werk; het zit in het gevoel je werk niet goed genoeg te doen. Het gevoel niet goed genoeg te zijn. Een constant gevoel van falen.

Bij vrouwen ligt het cijfer voor burn out klachten het hoogst bij de midden-dertigers. Dit is geen toeval. Deze vrouwen hebben vaak naast het falen op het werk het gevoel te falen als moeder. En zo krijg je nergens meer rust. Op je werk voel je dat je je cliënten of leerlingen tekort doet en thuis voel je dat je je gezin tekort doet. Een soort constante spagaat waaruit je niet meer op kunt staan.

Time management niet de oplossing

Dit is dan ook precies de reden dat naar mijn idee de oplossing niet zit in beter time-management of beter leren organiseren en plannen. Als je deze mensen deze strategieën laat verbeteren, zullen zij zichzelf alleen nog maar verder klem zetten.

Gewoon leren om “nee” te zeggen, werkt voor hen ook niet. Want als je nee zegt, maar daar vervolgens weer nachten van wakker ligt, helpt je “nee” je helemaal niets.

Niet goed genoeg

Naar mijn idee ligt de kern van de burn out klachten bij het jezelf niet goed genoeg voelen. Dit zorgt ervoor dat je je eigen grenzen niet meer voelt. Wanneer je je niet goed genoeg voelt, ga je op zoek naar bevestiging van anderen om jezelf en je eigenwaarde te “meten”. Jouw grens wordt dan de grens van die ander ten opzichte van jou. Iemand anders teleurstellen is dus gewoon simpelweg geen optie meer.

Angst

De angst om niet goed genoeg te zijn zie ik terug op allerlei leeftijden. Het is een universeel menselijk thema. Dit kan door allerlei zaken zijn ontwikkeld. Omdat we dit liever niet willen voelen slaan we aan het vermijden van dit gevoel. Dit kan zijn door afleiding te zoeken, bijvoorbeeld in het overmatig bezig blijven. Maar ook door verdoven, bijvoorbeeld door overmatig eten of shoppen. Wat nu als je je angst leert recht in de ogen aan te kijken? Wat als je niet meer beheerst wordt door die angst? Wat als je van overleven overschakelt naar leven? Zou dat niet heerlijk zijn?! In deze training ga je hiermee aan de slag en krijg je praktische tools aangereikt om juist dit te gaan doen.

Burn, baby burn!

Tina Turner

Offerte

Deze training is zowel op locatie in Roosendaal (tot ca. 40 personen) als op jullie eigen locatie te boeken. De offerte wordt dan ook op maat gemaakt. Wil je graag meer informatie, klik dan op onderstaande knop.