De Intenso’s

De Intenso’s

De Intenso’s zijn ontwikkeld door Praktijk SAS om intens begaafdheid/gevoeligheid te kunnen verduidelijken naar kinderen en hun omgeving. De missie van de Intenso’s is het (her)kennen en leren kanaliseren maar vooral omarmen van je intensiteiten die ook wel hyperprikkelbaarheden of overexcitabilities genoemd worden. Ze worden gezien als een soort superpowers: prikkelkrachten. Net zoals superhelden moet je natuurlijk leren hoe je je krachten kunt kanaliseren en inzetten zodat ze je niet overweldigen. Het mooiste daaraan is dat je je krachten kunt gebruiken om met de uitdagingen om te leren gaan.

Draken

De Intenso’s zijn vijf draken die de eigenschappen bevatten van de vijf intensiteiten. Er is gekozen voor draken omdat die overeenkomsten vertonen met de intensiteiten; ze kunnen je vleugels geven maar er zit ook vuur in. Bij over- en onderprikkeling kan het leiden tot vuur spuwen. De Intenso’s zijn een vijfling en beleven samen avonturen die overeenkomen met de ervaringen die intense kinderen meemaken. Op deze wijze wordt er aangesloten bij hun belevingswereld en komt er een positieve kijk op eigenschappen die vaak negatief bekeken of beoordeeld worden zoals te druk zijn, te aanwezig zijn, te emotioneel zijn, te moeilijk denkend zijn, te fantasierijk zijn etc. 

De Intenso’s stellen zich voor

De Intenso’s stellen zich graag zelf voor. Ze vertellen wie ze zijn en wat hun kenmerkende eigenschappen zijn. Ze vertellen tevens wat er gebeurt als ze overprikkeld raken. Dit kan ook voortkomen uit onderprikkeling:

Emotionele intensiteit

‘Hallo allemaal, ik ben Voelo. Ik heet Voelo omdat ik veel kan voelen. Ik beleef alle emoties heel intens. Zo kan ik megasuperblij zijn, maar ook diep verdrietig of briesend woest. Ik vind afscheid nemen vaak lastig want ik raak snel gehecht. Ik kan me zo goed inleven in hoe anderen zich voelen dat ik soms voel wat zij voelen. Dat vind ik wel eens lastig. Als ik te veel voel of me niet fijn voel kan ik er buikpijn of hoofdpijn van krijgen. Ik kan me dan ook intens alleen voelen of me schuldig voelen over dingen waar ik geen schuld aan heb. Dat is dan niet zo fijn. Gelukkig kan ik dan altijd bij mama en papa terecht. Ik heb geleerd hoe ik kan omgaan met mijn sterke voelkracht. Ik ben blij dat ik zo veel kan voelen want hierdoor kan ik echt enorm blij en gelukkig zijn en het leven als een feestje ervaren. ‘

Intellectuele intensiteit

 ‘Hallo allemaal, ik ben Denko. Ik heb deze naam gekregen omdat ik dol ben op denken. Ik denk graag diep na over allerlei dingen die ik leuk vind. Soms denk ik ook juist veel na over de dingen die ik niet zo leuk vind. Ik kan dan wakker liggen door het piekeren. Ik ben erg nieuwsgierig en ik heb vaak veel ‘waarom-vragen’. Ik wil heel graag dingen weten en begrijpen. Als ik me niet zo prettig voel kan ik het wel eens heel moeilijk vinden om fouten te maken. Dat vind ik dan bij anderen ook moeilijk en dan wijs ik hen telkens op hun fouten. Ze noemen me dan een betweter. Dat vind ik zo’n raar woord, nu ik erover nadenk. Gelukkig weet ik nu hoe ik met mijn denkkracht kan omgaan. De andere Intenso’s kunnen mij bijvoorbeeld helpen wanneer ik ga piekeren. Ik kan helemaal blij worden als ik me kan verdiepen in de dingen die ik leuk vind zoals de ruimte en Roblox.’

(ver)beeldende intensiteit

 ‘Hoi hoi, ik ben Beeldo. Ik heb mijn naam gekregen omdat ik heel beeldend denk en praat. Ik houd van fantaseren en kan enorm veel creatieve dingen bedenken. Ik praat vaak heel beeldend omdat ik dan plaatjes in mijn hoofd zie van wat ik bedoel. Als ik me niet zo goed voel, kan ik wel eens last krijgen van mijn fantasie. Dan ga ik enge dingen bedenken en die maak ik dan steeds enger tot ik hartstikke bang ben. Soms weet ik niet helemaal meer wat dan echt is en wat niet. Ik heb geleerd hoe ik mijn fantasiekracht kan inzetten om me te helpen wanneer ik bang ben. Ik vind het super leuk als ik zelf nieuwe dingen mag bedenken; zo ben ik dol op verhalen maken en spelletjes doen die ik zelf bedacht heb.’ 

Zintuiglijke intensiteit

‘Dag allemaal, ik ben Zinto. Misschien kun je het al een beetje uit mijn naam halen, maar ik heb mijn naam gekregen omdat ik alles met mijn zintuigen intens kan beleven. Zo ben ik dol op mooie muziek, kan ik erg genieten van een mooie zonsondergang en ben ik dol op knuffelen met allerlei zachte stofjes en knuffels. Ik houd ook van optreden en van presentaties geven over dingen die ik leuk vind. Soms kan ik overspoeld worden door alle prikkels. Ik kan dan helemaal super geïrriteerd worden van gedraaide sokken of geluidjes om me heen. Ik kan me dan even niet meer bezighouden met anderen maar kan me alleen op mezelf richten. Mijn mama noemt het wel eens dat mijn luikjes dan dicht gaan en ik afgesloten ben. Ik moet dan even alle prikkels verwerken voor mijn luikjes weer open gaan. Hier gebruik ik mijn zintuigkracht voor. Ik vind het cool om intens te kunnen genieten met al mijn zintuigen. Dat is een kadootje dat ik gekregen heb.’

Psychomotorische intensiteit

‘Hoi lieve mensen, ik ben Moto. Ik ben super snel dus vandaar mijn naam. Ik heb veel energie en houd van wedstrijdjes doen. Soms maak ik van alles een wedstrijdje en dan wil ik héél graag alles winnen. Als ik iets wil dan zet ik door tot het gelukt is. Ik houd van kletsen en dat doe ik dan ook veel. Sommigen vinden dat ik heel snel praat, maar dat merk ik zelf niet. Als ik me niet zo goed voel dan vind ik het lastig om op mijn beurt te wachten en kan ik wel eens heel gek gaan doen. Mijn mama noemt dat de clown uithangen wat ik dan weer gek vind want een clown kun je toch niet uithangen?Ik ben toch geen wasgoed! Ik kan dan drukker en drukker worden tot ik op mijn drukst ben; dat voelt niet fijn voor mij maar ik kan het dan niet stoppen. Gelukkig heb ik geleerd wat ik dan kan doen met mijn Motokracht om me weer fijner te voelen. Ik houd van mijn energie; ik word er blij van als ik lekker mijn energie helemaal los mag laten.’

Prikkelkrachten & Prikkeluitdagingen

Zoals je kunt lezen heeft iedere Intenso prikkelkrachten en prikkeluitdagingen. Sterke intensiteiten kunnen samen met andere factoren een signaal zijn van een groot ontwikkelingspotentieel. (positieve desintegratie theorie van prof. Dabrowski) Het leren omgaan met jouw intensiteiten speelt een grote rol bij de mogelijkheid dit potentieel te kunnen ontwikkelen maar ook bij je algemeen welbevinden. Begeleiding is er dan ook op gericht om kinderen te leren hun prikkelkrachten in te zetten om te kunnen omgaan met hun prikkeluitdagingen. Er komt herkenning en erkenning voor de eigenschappen die ze zelf ook hebben en dit maakt dat er een positieve kijk ontstaat op bepaalde gedragingen die losstaan van wie ze zijn, maar die vaak door de buitenwereld als stempel op hen geplakt wordt. Een kind dat bijvoorbeeld heel druk genoemd wordt, kan zo leren dat hij even veel Moto’s in zich heeft op dat moment, maar dat dit dus ook weer kan veranderen. Het gedrag dat ontstaat bij overprikkeling is precies dat: gedrag. Het is niet wie deze kinderen zijn. Maar omdat dit vaak wel zo beoordeeld en veroordeeld wordt kan dit grote effecten hebben in de ontwikkeling van hun zelfbeeld. De Intenso’s zijn dan ook ontwikkeld om deze kinderen een stuk herkenning te geven en vooral om hen te leren hun intensiteiten te omarmen. Zij horen bij hen en dat is prima.

Materialen

Er zijn meerdere materialen ontwikkeld om met kinderen te kunnen werken met de Intenso’s. Zo zijn er de Prikkelpraatjes gesprekskaarten; met deze kaartjes kun je op ongedwongen wijze met kinderen in gesprek over hun overprikkelbaarheden.

In het eerste kinderboek over de Intenso’s zijn de Intenso’s net verhuisd en gaan ze starten op een nieuwe school. Het verhaal stelt de vijf intensiteiten voor aan de hand van draakjes en zo geeft het verhaal meer inzicht in de intensiteiten. Het boek is momenteel in Amerika uitgegeven; de Intenso’s zijn wereldwijd aan het werk om kinderen te helpen hun intensiteiten te begrijpen en omarmen!

Het spel ChillSkillz is begin 2019 uitgekomen. In dit spel wordt kinderen een handvat aangereikt om te kunnen komen tot de “zijn-stand”. Dit blijkt bij veel begaafde en/of gevoelige kinderen lastig omdat ze in “doe-stand” of “denk-stand” blijven hangen. Alle standen zijn nodig om je prettig door het leven te bewegen. Door in een bepaalde volgorde de verschillende Intenso’s aandacht te geven wordt kinderen geleerd hoe zij tot ontspanning/ontprikkeling kunnen komen. Het spel is vooral heel erg leuk om te doen en kan voor diepgang in het contact zorgen tussen de deelnemers.

Alle materialen zijn onderdeel van de Intenso training. In de training word je geleerd hoe je de materialen kunt inzetten en duik je wat dieper in de onderliggende theorie zodat je een beter beeld hebt van wat je met de materialen kunt en waarom je ze gebruikt.

Wil je je echt verder verdiepen in de theorie en opgeleid worden tot Intenso-Coach, dan kun je de training Intenso-Coach volgen.

De materialen zijn ook los verkrijgbaar in de webshop voor mensen die al bekend zijn met de materie.