De Intenso’s

De Intenso’s

De Intenso’s

De Intenso’s zijn ontwikkeld door Praktijk SAS om de (positieve desintegratie) theorie van prof. Dabrowski, waarvan de overexcitabilities (overprikkelbaarheden/intensiteiten) onderdeel zijn, toegankelijk te maken voor kinderen, hun ouders en hun leerkrachten.

De Intenso’s zijn vijf draakjes die de eigenschappen bevatten van de vijf intensiteiten. Er is gekozen voor draakjes omdat die overeenkomsten vertonen met de intensiteiten; ze kunnen je vleugels geven maar er zit ook vuur in. Bij overprikkeling kan het leiden tot vuur spuwen. De Intenso’s zijn een vijfling en beleven samen avonturen die overeenkomen met de ervaringen die intense kinderen meemaken. Op deze wijze wordt er aangesloten bij hun belevingswereld en komt er een positieve kijk op eigenschappen die vaak negatief bekeken of beoordeeld worden zoals te druk zijn, te aanwezig zijn, te emotioneel zijn, te moeilijk denkend zijn, te fantasierijk zijn etc. 

De Intenso’s stellen zich voor

De Intenso’s stellen zich graag zelf voor. Ze vertellen wie ze zijn en wat hun kenmerkende eigenschappen zijn. Ze vertellen tevens wat er gebeurt als ze overprikkeld raken.

Emotionele intensiteit

‘Hallo allemaal, ik ben Voelo. Ik heet Voelo omdat ik veel kan voelen. Ik beleef alle emoties heel intens. Zo kan ik megasuperblij zijn, maar ook diep verdrietig of briesend woedend. Ik vind afscheid nemen lastig. Ik kan me zo goed inleven in hoe anderen zich voelen dat ik soms voel wat zij voelen. Dat vind ik wel eens lastig. Als ik te veel voel of me niet fijn voel kan ik er buikpijn of hoofdpijn van krijgen. Ik kan me dan ook intens alleen voelen of me schuldig voelen over dingen waar ik geen schuld aan heb. Ik vind het fijn dat ik zo heerlijk veel kan voelen want hierdoor kan ik echt enorm blij en gelukkig zijn. ‘

Intellectuele intensiteit

 ‘Hallo allemaal, ik ben Denko. Ik heb deze naam gekregen omdat ik dol ben op denken. Ik denk graag diep na over allerlei dingen die ik leuk vind. Als ik de dingen niet zo leuk vind, zoals sommige dingen op school, denk ik juist weer niet diep na. Dat vind ik wel eens gek aan mezelf. Ik ben erg nieuwsgierig en ik heb vaak veel ‘waarom-vragen’. Als ik me niet zo prettig voel kan ik het wel eens heel moeilijk vinden om fouten te maken of wijs ik anderen telkens op hun fouten. Ze noemen me dan een betweter. Dat vind ik zo’n raar woord. Ik kan helemaal blij worden als ik me kan verdiepen in de dingen die ik leuk vind zoals, dinosaurussen en Roblox.’

Beeldende intensiteit

 ‘Hoi hoi, ik ben Beeldo. Ik heb mijn naam gekregen omdat ik heel beeldend denk en praat. Ik houd van fantaseren en kan enorm veel creatieve dingen bedenken. Ik praat vaak heel beeldend omdat ik dan plaatjes in mijn hoofd zie van wat ik bedoel. Als ik me niet zo goed voel, kan ik wel eens last krijgen van mijn fantasie. Dan ga ik enge dingen bedenken en die maak ik dan steeds enger tot ik hartstikke bang ben. Soms weet ik niet helemaal meer wat dan echt is en wat niet. Ik vind het super leuk als ik zelf nieuwe dingen mag bedenken; zo ben ik dol op verhalen maken en spelletjes doen die ik zelf bedacht heb.’ 

Zintuiglijke intensiteit

‘Dag allemaal, ik ben Zinto. Misschien kun je het al een beetje uit mijn naam halen, maar ik heb mijn naam omdat ik alles met mijn zintuigen intens kan beleven. Zo ben ik dol op mooie muziek, kan ik erg genieten van een mooie zonsondergang en ben ik dol op knuffelen met allerlei zachte stofjes en knuffels. Ik houd ook van optreden en van presentaties geven over dingen die ik leuk vind. Als ik me niet zo goed voel dan kan ik overspoeld worden door alle prikkels. Ik kan dan helemaal super geïrriteerd worden van gedraaide sokken of geluidjes om me heen. Ik kan me dan even niet meer bezighouden met anderen maar kan me alleen op mezelf richten. Mijn mama noemt het wel eens dat mijn luikjes dan dicht gaan en ik afgesloten ben. Ik vind het heerlijk om intens te kunnen genieten met al mijn zintuigen. Dat is een kadootje dat ik gekregen heb.’

Psychomotorische intensiteit

‘Hoi lieve mensen, ik ben Moto. Ik ben super snel dus vandaar mijn naam. Ik heb veel energie en houd van wedstrijdjes doen. Soms maak ik van alles een wedstrijdje en dan wil ik héél graag alles winnen. Als ik iets wil dan zet ik door tot het gelukt is. Ik houd van kletsen en dat doe ik dan ook veel. Sommigen vinden dat ik heel snel praat, maar dat merk ik zelf niet. Als ik me niet zo goed voel dan vind ik het lastig om op mijn beurt te wachten en kan ik wel eens heel gek gaan doen. Mijn mama noemt dat de clown uithangen wat ik dan weer gek vind want een clown kun je toch niet net wasgoed uithangen? Ik kan dan drukker en drukker worden tot ik op mijn drukst ben; dat voelt niet fijn voor mij maar ik kan het dan niet stoppen. Ik houd van mijn energie; ik word er blij van als ik lekker mijn energie helemaal los mag laten.’

Prikkelkansen & Prikkeluitdagingen

Zoals je kunt lezen heeft iedere Intenso prikkelkansen en prikkeluitdagingen. Sterke overprikkelbaarheden kunnen een signaal zijn van een groot ontwikkelingspotentieel. Het leren omgaan met jouw overprikkelbaarheden speelt een grote rol bij de mogelijkheid dit potentieel te kunnen ontwikkelen. Begeleiding is er dan ook op gericht om kinderen te leren hun prikkelkansen te pakken en handvatten te krijgen hoe ze om kunnen gaan met hun prikkeluitdagingen. Er komt herkenning en erkenning voor de eigenschappen die ze zelf ook hebben en dit maakt dat er een positieve kijk ontstaat op bepaalde gedragingen die losstaan van wie ze zijn, maar die vaak door de buitenwereld als stempel op hen geplakt wordt. Een kind dat bijvoorbeeld heel druk genoemd wordt, kan zo leren dat hij even veel Moto’s in zich heeft op dat moment, maar dat dit dus ook weer kan veranderen. Het gedrag dat ontstaat bij overprikkeling is precies dat: gedrag. Het is niet wie deze kinderen zijn. Maar omdat dit vaak wel zo beoordeeld en veroordeeld wordt kan dit grote effecten hebben in de ontwikkeling van hun zelfbeeld. De Intenso’s zijn dan ook ontwikkeld om deze kinderen een stuk herkenning te geven en vooral om hen te leren hun intensiteiten te omarmen. Zij horen bij hen en dat is prima.

Materialen

Er zijn meerdere materialen ontwikkeld om met kinderen te kunnen werken met de Intenso’s. Zo zijn er de Prikkelpraatjes gesprekskaarten; met deze kaartjes kun je op ongedwongen wijze met kinderen in gesprek over hun overprikkelbaarheden.

In het eerste kinderboek over de Intenso’s zijn de Intenso’s net verhuisd en gaan ze starten op een nieuwe school. Het verhaal geeft meer inzicht in de intensiteiten.

Het spel ChillSkillz is onlangs uitgekomen. In dit spel wordt kinderen een handvat aangereikt om te kunnen komen tot de “zijn-stand”. Dit blijkt bij veel begaafde en/of gevoelige kinderen lastig omdat ze in “doe-stand” of “denk-stand” blijven hangen. Alle standen zijn nodig om je prettig door het leven te bewegen. Door in een bepaalde volgorde de verschillende Intenso’s aandacht te geven wordt kinderen geleerd hoe zij tot ontspanning/ontprikkeling kunnen komen.

De Intenso draakjes zijn ook verkrijgbaar als knuffels, welke met de hand worden gemaakt.

Alle materialen zijn onderdeel van de training Prikkelkansen; Dabrowski in de praktijk en komen tevens aan bod in de vierdaagse training Begaafd in Bloei. In de training word je geleerd hoe je de materialen kunt inzetten en duik je dieper in de onderliggende theorie zodat je een beter beeld hebt van wat je met de materialen kunt en waarom je ze gebruikt. De materialen zijn ook los verkrijgbaar in de webshop.