Blog

De behoefte van dé hoogbegaafde.

Behoefte van dé hoogbegaafde. Bij hoogbegaafdheid wordt vaak aangegeven dat deze kinderen andere behoeften hebben. Om deze reden is bijvoorbeeld vorm gegeven aan onderwijs voor hoogbegaafde kinderen zoals een plusklas of het voltijds hoogbegaafden onderwijs. Dit onderwijs zou dan beter aansluiten bij de behoefte van de hoogbegaafde kinderen door bijvoorbeeld lesstof die meer uitdagend is. Maar bestaat er zoiets als de behoefte van dé hoogbegaafde? Nee, die bestaat niet. Er bestaan immers allerlei personen met… Lees verder De behoefte van dé hoogbegaafde.

Waarom sommige kinderen falen in de faalangsttraining.

Geschreven door Saskia Claassens-Hopstaken Faalangstige kinderen. In onze praktijk zien wij regelmatig kinderen die moeite hebben met fouten maken. Fouten maken kan op allerlei vlakken ervaren worden. Het kan gaan om fouten maken op toetsen, maar ook om fouten maken in sociaal contact. Het gaat kortom om een belemmering om uitdagingen aan te gaan, om te doen wat je spannend vindt. Falen in de faalangsttraining. De kinderen in onze praktijk hebben regelmatig al een vorm… Lees verder Waarom sommige kinderen falen in de faalangsttraining.

Waarom straffen niet werkt bij hoogbegaafde kinderen.

Geschreven door: Saskia Claassens-Hopstaken Hoogbegaafde persoonskenmerken. Er bestaat geen eenduidige definitie van hoogbegaafdheid. Bij Praktijk SAS werken we met het P.I.O. model waarin de persoonskenmerken worden beschreven die vaak verbonden worden aan hoogbegaafdheid en bijvoorbeeld beschreven worden in het zijnsluik en denkluik van Tessa Kieboom. Daarnaast komen de vijf Intenso talenten aan bod in het model. Vandaag richt ik mij op de persoonskenmerken. Het zijn juist deze persoonskenmerken die het lastig maken om gedrag bij… Lees verder Waarom straffen niet werkt bij hoogbegaafde kinderen.

Practise what you preach

Ken je dat? Dat je aan anderen aan het uitleggen bent wat hen zou kunnen helpen, maar dat je plotseling beseft dat je zelf precies het tegenovergestelde aan het doen bent? Dat aha-moment kwam bij mij ineens voorbij. Ik besefte dat ik een gebrek aan uitdaging ervoer waardoor ik mijn happy gevoel aan het verliezen was en bore-out-achtige klachten begon te ervaren. Hoogbegaafd en uitdaging De meeste mensen hebben al wel eens gehoord dat het… Lees verder Practise what you preach