Waarom Praktijk SAS?

Waarom startte ik Praktijk SAS?

Waarom ben ik begonnen met Praktijk SAS? Wat was voor mij de reden om mijn eigen weg te gaan? Dat was vooral een heel diep gevoel bij mij van binnen. Ik wilde een praktijk opstarten waarin ik op mijn manier zou kunnen coachen en trainen. Ik wilde de praktijk zijn waar ik graag naartoe zou zijn gegaan toen mijn kinderen vastliepen. De praktijk waar ik naartoe zou zijn gegaan toen ik burn out was. Maar wat maakt Praktijk SAS dan nu die praktijk die ik voor ogen had?

Wie ben je?

Voor mij staat één ding voorop: mijn droom is dat iedere gevoelige jongen of meisje, man of vrouw, zich prettig kan voelen in zijn eigen vel, in hun gezin, in hun dagelijkse leven op school, op hun werk, in hun sociale leven. Hieraan wil ik mijn steentje bijdragen. Dit betekent voor mij dat ik werk vanuit de visie dat ik mijn werk goed doe wanneer ik mensen hierbij help. In mijn ogen is iedereen expert over zichzelf. Niemand kan jou vertellen wat je nodig hebt om gelukkig te zijn; dat weet je alleen zelf. Het is echter voor veel mensen onmogelijk geworden om contact te maken met zichzelf en dus bij die wijsheid te kunnen komen. Een zin die ik vaak voorbij hoor komen in de praktijk is: ‘ik weet totaal niet wie ik ben’. Dit kan zijn door jaren van (sociale) aanpassing, maar ook door jaren van vechten tegen alles en iedereen die je niet begrijpt. Die jongen die wegens gedragsproblematiek al meerdere scholen doorlopen heeft, kan namelijk net zo ver van zichzelf afgedwaald zijn als die vrouw die leeft als een soort kameleon om maar te voldoen aan haar idee van de verwachtingen die iedereen van haar heeft.

In de spiegel kijken

Ik kan jou niet vertellen wat je nodig hebt om gelukkig te zijn; dat kan alleen jijzelf. Wat ik wel kan doen is jou begeleiden bij het leren weer in de spiegel te kijken naar jezelf. Mijn doel bij begeleiding van kinderen en volwassenen is altijd dat je uiteindelijk in die spiegel kan kijken en volledig kan omarmen wie je ziet. Dat je kan zeggen: ‘ik ben ik en ik ben precies goed zoals ik ben.’ Jezelf kennen, accepteren en omarmen helpt je om je eigen weg te durven gaan. Je bent dan niet meer bang voor uitdagingen, maar je wordt er door geprikkeld. Dit is waarom ik niet werk met faalangstreductietrainingen. Ik geloof er namelijk niet in. Wanneer jij niet in de spiegel durft te kijken omdat je jezelf niet goed genoeg vindt, ga je niet het risico lopen op fouten maken. Je kunt kinderen trucjes aanleren, maar het zal niet meer worden dan dat: een trucje, wanneer het kind niet daadwerkelijk een positief beeld heeft van zichzelf. Ik geloof in het opbouwen van binnenuit en niet in het aanbrengen van een laagje aan de buitenkant. Dit betekent dat ik in begeleidingen geen trucjes aanleer, maar dat we samen de diepte in duiken en op zoek gaan naar wie je nu eigenlijk bent en wat je nodig hebt in het leven.

Tijd en ruimte

Omdat ik in begeleidingen de diepte in wil gaan, heb ik daar tijd en ruimte voor nodig. Dit is waarom ik mijn eigen praktijk ben gestart. Ik bepaal zelf hoe lang mijn sessies duren en hoeveel ik er per dag of per week doe. De manier van begeleiden die ik toepas kost meer tijd dan bijvoorbeeld een standaard training toepassen. Het verschil zit in de benadering. Ik weet welke rode lijn ik wil volgen, maar ik weet nooit hoe een sessie precies zal gaan. Dit hangt namelijk helemaal af van wat de cliënt op dat moment nodig heeft. Ik pas me aan aan de behoefte van de cliënt. Mijn doel is namelijk dat die cliënt deze sessie uitgaat met het idee gekregen te hebben wat hij of zij nodig had. Dit is zeker niet altijd de makkelijke weg, want het kost vaak bloed, zweet en tranen aan de kant van de cliënt om de diepte in te gaan. Maar het resultaat is dat er wekelijks groeimomenten zijn. Deze groeimomenten zijn waar ik voor werk. Geen enkel geldbedrag kan namelijk het gevoel overtreffen van werkelijk bij iemand binnen komen en zien dat je cliënt een stapje verder is gekomen in zijn proces. Dit is dus ook de reden dat ik met langere sessies werk met de mogelijkheid tot uitlopen en met minder sessies in totaal per dag en per week. Natuurlijk kan ik meer verdienen wanneer ik ieder uur een begeleiding zou doen, maar dat is niet waar ik het voor doe. Als het ik wil doen op de manier zoals mijn hart me ingeeft, dan moet het dus zo. Doordat ik nu helemaal zelf kan bepalen hoe ik vorm geef aan mijn werk is dit mogelijk. Dat is waarom ik Praktijk SAS ben gestart.

Anders dan anders

Mijn coaching en trainingen zijn anders dan anders. Dat kan ook niet anders want ik ben namelijk ook anders dan anders. Mijn hele leven voel ik mij overal de vreemde eend in de bijt. Ik kom uit een familie van bouwvakkers en stratenmakers. Wel allemaal met hun eigen bedrijf, maar niemand die heeft gestudeerd. Toen ik op latere leeftijd mijn hoogbegaafdheid ontdekte nadat het bij mijn dochters was vastgesteld, vroeg ik me af waarom ik “dan niet eruit had gehaald wat er in zat”. Een gevoel van teleurstelling in mezelf overviel me. Maar toen ik gaandeweg met een bredere blik leerde kijken naar mezelf zag ik het leven dat ik geleid had. Ik heb een vrij pittige jeugd gehad met gescheiden ouders vanwege heftig huiselijk geweld, seksueel misbruik, een overlijden van een tiener binnen de familie dat voor veel verdriet heeft gezorgd in de familie en zo gaat de lijst nog wel even verder. Op latere leeftijd heeft het tien jaar en drie miskramen geduurd voor ik moeder werd. Ik heb mezelf dus nogal eens bij elkaar moeten rapen en weer moeten doorgaan. Ik voel me geen slachtoffer en hoef ook van niemand medelijden. Dit heeft me namelijk erg sterk en veerkrachtig gemaakt. Ik ben niet meer teleurgesteld in mezelf; ik ben trots op mezelf. Ik heb niet mijn schouders laten hangen doordat het leven me niet al te beste kaarten deelde, maar ik heb met die hand kaarten er het beste van gemaakt. Ik heb dus precies eruit gehaald wat erin zit! Mijn ervaringen helpen me in mijn werk; ze vergemakkelijken het aansluiten bij de ander. De situatie is niet veranderd, maar mijn kijk erop wel. Dat is wat ik door kan en wil geven aan anderen.

Een nieuwe bijt

Praktijk SAS is een nieuwe bijt voor al die mensen die voelen er niet bij te horen; die voelen dat ze anders dan anders zijn en daardoor voelen niet goed genoeg te zijn. Een bijt vol vreemde eenden in de bijt maakt dat die eenden zich niet meer vreemd hoeven te voelen. Ik wil een plek bieden waar zij volledig zichzelf mogen zijn en zo weer in contact kunnen komen met hun eigen kracht en wijsheid. Als ik een kind hoor zeggen: “Saskia, bij jou mag ik echt mezelf zijn”, dan ben ik mijn werk goed aan het doen. Als ik een volwassene hoor zeggen: “Het lijkt wel alsof je mij al kent, je prikt dwars door me heen”, dan ben ik mijn werk goed aan het doen. Als ik een ouder hoor zeggen: “Na de intake zag ik al een verandering; mijn dochter zei dat ze voelde dat je haar niet alleen begreep maar haar gevoel ook herkent’, dan ben ik mijn werk goed aan het doen. Dit is waarom ik doe wat ik doe en waarom ik Praktijk SAS ben gestart.

Wil je weten wat Praktijk SAS voor jou zou kunnen betekenen? Neem dan contact met ons op.

Praktijk SAS is geregistreerd als Jeugd- en Gezinsprofessional